La 25 de ani de la Revoluția din 1989, Liga Studenților din Galați a comemorat eroii căzuți în luptele anti-comuniste de la Timișoara și București. 

Membrii Ligii Studenților, alături de câțiva participanți de la Balul Bobocilor au mers până la sediul Central al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, pentru a depune o coroană de flori.

Comemoram 25 de ani de când a avut loc revoluția de la 1989, izbucnitâ la Timișoara cu un protest ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés. Mulți trecatori dar și enoriașii unei biserici din apropiere s-au alaturat necunoscând cauzele. Protestele au continuat în ziua următoare, 17 decembrie. În dimineața zilei de18 decembrie, centrul Timișoarei era păzit de soldați și agenți de Securitate în haine civile.

 

Evenimentele din Timișoara au fost descrise în jurnalele de știri ale radiourilor Europa Liberă și Vocea Americii, ascultate clandestin de către români, precum și de către studenții care se întorceau acasă pentru sărbătorile deCrăciun.

 

Întors din Iran pe data de 20 decembrie 1989, Ceaușescu descoperă în țară o situație deteriorată. La ora 19:00, pe 20 decembrie, el a ținut o cuvântare televizată, transmisă dintr-un studio TV situat în interiorul clădirii Comitetului Central, în care i-a etichetat pe cei care protestau la Timișoara ca dușmani ai Revoluției Socialiste.

 

Încercările ulterioare ale cuplului Ceaușescu de a recâștiga controlul mulțimii folosind formule ca „Alo, alo!” sau „Stați liniștiți la locurile voastre!” au rămas fără efect.

 

În dimineața zilei de 23 decembrie 1989, Ion Iliescu și echipa sa au venit la MApN de unde a luat legătura cu Moscova pentru a cere instrucțiuni.

 

La ora 21:00 pe 23 decembrie, tancuri și câteva unități paramilitare au mers să protejeze Palatul Republicii.

 

Pe 24 decembrie în România este proclamată Victoria Revoluţiei.

 

Pe 25 decembrie, în urma unui proces al Tribunalului Militar Excepţional organizat de CFSN, Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt condamnaţi la moarte prin împuşcare. Sentinţa este executată în aceeaşi zi în jurul orei 15:00. Cadavrele cuplului Ceauşescu dispar şi apar abia în după-amiaza de 30 decembrie cînd sînt înmormântate în mare secret la Cimitirul Ghencea din Bucureşti.

 

După 25 de ani, Liga Studenților din Galati, a comemorat acest eveniment și a depus pe trepetele Universitații o corană de flori si au aprins lumânări in memoria victimelor din Decembrie 89.

 

Eroii nu mor niciodată!