Liga Studenților din Galați, membră a Alianței Organizațiilor Studențești din România, condamnă cazurile tot mai numeroase din ultima perioadă în care universitățile au încercat să reducă la tăcere orice formă prin care studenții și-au exprimat nemulțumirea față de starea sistemului educațional, apelând uneori la practici demne de perioada comunistă.

De la amenințări în birourile decanatelor, până la exmatriculări sau rapoarte făcute de comisiile de etică, studenții se arată îngrijorați de faptul că acesta este modul în care unele universități aleg să răspundă la criticile făcute publice de studenți cu privire la problemele din universități.

 

Universități care i-au ”pedepsit” pe studenții critici

 

Cel mai recent caz adus în atenția opiniei publice este cazul unui student de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București care, din ce reiese din răspunsul universității, a fost exmatriculat pentru că a înaintat Ministerului Educației o scrisoare semnată de 700 de studenți în care erau prezentate problemele din universitate.

 

O situație fără precedent în istoria recentă a învățământului universitar este cea a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași care și-a dat în judecată proprii studenți pe motiv că una dintre organizațiile studențești din universitate folosește numele universității în denumirea sa. Acțiunea universității vine la scurt timp după ce aceeași organizație a chemat studenții la un protest studențesc în care și-a exprimat nemulțumirile față de condițiile proaste de studiu și taxele mari la cămin.

 

Și Universitatea din București a fost protagonista unui caz de pedepsire a vocilor critice din universitate după ce una din organizațiile studențești a criticat public universitatea în repetate rânduri, organizând inclusiv un protest în acest sens. Președintele organizației a fost chemat să dea explicații în fața Comisiei de Etică și a primit avertisment scris pentru că ar fi denigrat imaginea universității.

 

Un caz care nu a fost făcut public, dar care a fost adus la cunoștința ANOSR, este cazul unor studenți de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative București care, după ce au fost critici la adresa universității la o întâlnire cu Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) în care s-a discutat despre calitatea educației din universitate, au fost chemați în biroul decanatului Facultății de Comunicare și Relații Publice pentru a da explicații pentru atitudinea critică, fiind amenințați inclusiv cu exmatricularea.

 

O altă situație celebră în care universitatea a dorit să reducă la tăcere vocea studenților s-a întâmplat în 2011 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. După ce organizația studențească a fost critică în mai multe rânduri la adresa universității, conducerea universității a confiscat sediul organizației pentru ca aceasta să nu-și mai poată desfășura activitatea. În ciuda faptului că organizația a reușit după câteva luni să își recupereze sediul, – în urma numeroaselor acțiuni de presiune și după ce s-a schimbat conducerea, în prezent universitatea a propus o nouă Cartă universitară în care este prevăzut faptul că studenții din Senat și Consiliile Facultăților sunt singurii reprezentanți oficiali ai studenților, încercând astfel să înlăture orice voce critică venită din partea organizațiilor studențești.

 

Detalii: www.anosr.ro